Historie wielerronde van ’t Zand

Het bestuur va n s.v. Geel-Zwart heeft in samenwerking met de Wieringer Ren en Tourclub in 1969 de eerste wielerronde van ’t Zand georganiseerd. In 1978 is er een wielercomité van zeven personen gekomen die het werk van het Geel-Zwart bestuur hebben overgenomen. Bij de eerste wielerrondes had het parcours een lengte van 830 meter. De wielrenners reden over de Irenestraat - Keinsmerweg en Kanaalkade.
Omdat de KNWU voor de veiligheid van de renners het aantal startende op 60 renners stelde is het parcours veranderd, omdat er anders vele renners niet zouden kunnen deelnemen.

Het nieuwe parcours werd Korte Bosweg – Julianastraat – Kanaalkade en Keinsmerweg. Dit had een lengte van 1200 meter en mochten er 100 wielrenners starten.

In 1993 zijn er op de Keinsmerweg een aantal verhogingen aangebracht, dus moest het parcours weer veranderd worden. Het werd het huidige rondje om de kerk, dus Irenestraat – Korte Bosweg – Julianastraat en Kanaalkade met een lengte van 1700 meter.

De volgende categorieën hebben in ’t Zand gereden: Elite – Beloften – Amateurs – Junioren – Nieuwelingen – Jeugd – Sportklasse - Cyclo Sportieven – Liefhebbers – Recreanten en Funklasse. Dames Elite – Dames Junioren en Dames Nieuwelingen. Er werd altijd entree betaald door de bezoekers maar sinds 1996 is de toegang gratis.

De wielrenners hebben zich jaren omgekleed bij de bewoners in ’t Zand, later zijn er een aantal kleed-kamers beschikbaar gesteld door s.v. Geel-Zwart waar ze zich konden omkleden en douchen. In 1997 bestond de gemeente Zijpe 400 jaar, het werd een jaar met vele festiviteiten en heeft het wielercomité het Districts Kampioenschap Noord-Holland georganiseerd. Dit Kampioenschap is ook nog in 2005 en 2008 georganiseerd.